Tarkistusohje sanomalehti-ilmoitukselle
Miksi Canva-ilmoitus ei sovellu sanomalehtipainoon?
Yleisimmät ongelmat sanomalehti-ilmoituksissa liittyvät Canvalla tehtyihin tiedostoihin. Vaikka ilmoitus näyttäisi näytöllä hyvältä ja olisi tehty "CMYK-asetuksilla", se ei silti sovellu sellaisenaan sanomalehtipainoon.
Canvalla tehdyissä aineistoissa musta teksti on toteutettu nelivärimustana, ja painovärien määrä ylittää sallitun rajan. Tulos voi olla suttuinen, epätarkka ja huonolaatuinen.Painokelpoisen aineiston voi tehdä esimerkiksi Adoben ohjelmilla (kuten InDesign, Illustrator), mutta ei verkkopohjaisilla työkaluilla kuten Canva tai Gimp. Alta voit lukea miksi.
Miksi heksakoodi #000000 ei ole puhdas musta painossa?
Verkossa suunnitellessa musta väri merkitään usein heksakoodilla #000000, eli se on täysin mustan näköinen ruudulla. Tämä toimii digitaalisessa ympäristössä (esimerkiksi verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa), mutta painossa asia on eri.
Sanomalehtipainossa värit määritellään CMYK-värijärjestelmässä, jossa:
- K = musta.
- #000000 ei tarkoita K 100 %, vaan koostuu useista väreistä (C, M, Y ja K).
Erityisesti Canvassa ja muissa verkkopohjaisissa työkaluissa käy usein niin, että:
- vaikka valitset #000000, ohjelma ei muunna väriä CMYK-muotoon oikein.
- lopputuloksena saat nelivärimustan, jossa musta koostuu kaikista painoväreistä päällekkäin.
- tämä voi aiheuttaa suttuisen, epätarkan ja helposti leviävän painojäljen.
Tarvitset: C: 0 %, M: 0 %, Y: 0 %, K: 100 % → tämä on painokelpoinen musta
Sanomalehti-ilmoituksen mustan tarkistus Adobe Acrobatissa
- Avaa PDF-tiedosto.
- Valitse Kaikki työkalut -> Käytä painotyö-työkalua. (Painotyö-työkalut näkyvät vasemmassa ruudussa.)
- Avaa tulostuksen esikatselu (Avautuu uusi ikkuna).
- Valitse SanomaNewspaper IFRA26.
- Vie hiiri mustan tekstin päälle ja tarkista väriarvot. (Jos mustassa tekstissä näkyy arvoja muille väreille (C, M tai Y), kyseessä on nelivärimusta, joka ei sovellu sanomalehtipainoon.)
- Tarkista teksti seuraavasti: Poista valinta Musta (K) -painovärin kohdalta (Process Black). (ks. alla olevat kuvat).
– Jos teksti katoaa kokonaan, se on puhdas K 100 % eli painokelpoinen musta.
– Jos teksti jää näkyviin, siinä on mukana myös muita painovärejä – tällöin kyseessä on nelivärimusta.
Oikein: K: 100 %, muut värit 0 %.
Väärin: mukana C, M tai Y -arvoja = nelivärimusta.
Jos käytät InDesignia tai Illustratoria:
- Valitse musta elementti.
- Tarkista Swatches (värimallit paneelista) väriarvot.
- Vain CMY K 100 % on hyväksyttävä musta.
Jos väri on esim. "Rich Black", se ei sovellu sanomalehtipainoon.
Teitkö ilmoituksen Canvalla? Toimi näin
Lähetä meille:
- mallikuva ilmoituksesta (esim. PNG tai jpeg).
- kuvat alkuperäisessä koossa ja laadukkaana (ei pienennettynä tai kuvakaappauksena).
- tekstit kirjoitettuna tekstimuodossa (esim. Word- tai sähköpostitekstinä, ei osana kuvaa).
- haluttujen fonttien nimet ja leikkausmuodot.
Näin voimme koostaa sovittaessa aineistostasi painokelpoisen version.
Tässä vielä tarkistuslista, jos olet lähettämässä meille painovalmista aineistoa.
- Käytä ilmoitusta tehdessä CMYK-väritilaa.
- Musta teksti on K 100 %.
- Värien yhteenlaskettu määrä ei ylitä 220 %.
- Tallenna PDF-muodossa painoa varten.
- Tarkista väriarvot esimerkiksi Adobe Acrobat Prolla, InDesignilla tai Illustratorilla.
- Älä käytä verkkopohjaisia suunnittelutyökaluja (esim. Canva, Gimp, Figma) – ne eivät sovellu sanomalehtipainoon.
Lisätietoa nelivärimustasta
Sanomalehtipaino – Mikä nelivärimusta?
Sanomalehtipainossa graafikko törmää usein tilanteeseen, jossa asiakas on lähettänyt valmiiksi tehdyn, laadukkaan näköisen ilmoituksen, mutta ilmoituksen musta teksti onkin niin sanottua nelivärimustaa. Tällöin asiakkaaseen on oltava yhteydessä ja selitettävä, mikä hyvin huolitellussa ilmoituksessa oikein on vikana. Sanomalehtipainossa, kuten kaikissa muissakin painotöissä, käytetään päällekkäin painettavia CMYK-prosessivärejä. Sen sijaan kaikki digitaalinen sisältö (valokuvat, verkkosivut ja tekstit) toimivat taas RGB-värimaailmassa.
RGB-väritila
Engl. red, green, blue
RGB-värit muodostuvat punaisen, vihreän ja sinisen valon eri sekoitustiloista. Eli punaista, vihreää ja sinistä valoa sekoitetaan toisiinsa eri suhteissa muodostaen uusia väriyhdistelmiä. Tällaista valovärejä yhdistelevää tilaa kutsutaan additiiviseksi väritilaksi.
CMYK-VÄRITILA
Engl. cyan (syaani), magenta (magenta), yellow (keltainen), key black (avainväri eli musta)
CMYK-värit muodostuvat neljän tulostettavan värin (syaani, magenta, keltainen ja musta) sekoitustilasta vähentämällä värejä valosta. Tällaista värejä valosta vähentävää tilaa kutsutaan subtraktiiviseksi tilaksi.
Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?
Additiivinen RGB-väritila kykenee toistamaan kirkkaita värejä, koska se hyödyntää valon lisäämistä väreihin. Painovärit puolestaan vähentävät valon läpäisevyyttä. Helpoiten tämä on ehkä selitettävissä nykyään suosioon nousseiden valoshow-esitysten avulla. Kun valoja heijastetaan rakennusten seiniin, nousevat rakennukset aivan uudella tavalla eloon. Mitä pimeämpi ilta on, sen näyttävämpi valoshowstakin tulee. Jos samoja värejä ja kuvioita koitettaisiin luoda CMYK-värimallin mukaisesti, värit jouduttaisiin fyysisesti maalaamaan seiniin. Maalausta ei tietenkään voisi katsella pimeällä, eivätkä värit hohtaisi yhtä kauniisti.
Mitä on otettava huomioon?
Digitaalisten laitteiden yleisyyden takia suuri osa kuvankäsittelyohjelmista toimii automaattisesti RGB-väritilassa. Painotuotannon kannalta tämä tarkoittaa harmillisesti sitä, että tiedostoja muutettaessa sanomalehtipainoon sopiviksi CMYK-väritila imitoi RGB-värejä painotuotannolle epäsuotuisalla tavalla.
Sanomalehtipainossa pyritään koostamaan tekstin väri yhdestä tai kahdesta painoväristä. Puhtaat painovärit toistuvat lehdessä parhaiten. Jos kuitenkin asiakkaalta on tullut valmis tiedosto, esimerkiksi Canva Pro:lla tehtynä, mustat tekstit tulevat järjestäen nelivärimustana. Näin käy koska Canvan väritila on RGB, vaikka asetuksista valitsisi CMYK-väritilan. Nelivärimusta tulostaa kaikki tulostuskoneen värit päällekkäin lehteen, jolloin huokoinen sanomalehtipaperi ei kykene pitämään painopintaa siistinä, vaan lopputuloksesta tulee tumma ja suttuinen.
Sanomalehtipainon painojälki on nykyään kiitettävän hyvää, mutta painotuotannossa ei pystytä täysin takaamaan, että kaikki päällekkäin tulostettavat painopinnat pysyisivät tarkasti kohdillaan. Lisäksi painolaatat voivat painovaiheessa hieman heittää, jolloin jokin väri saattaa osua eri kohtaan kuin muut – tämä voi aiheuttaa värien heilahtamista ja epäsiistiä jälkeä. Värien heilahtaessa varsinkin nelivärimustan alta voi pilkahdella vähemmän iloisesti keltaista, syaania ja magentaa, eikä lopputulos ole kovin kehuttavan näköinen.
Sanomalehtipainon täydellinen musta
Sanomalehtipainossa käytetään yleensä CMYK-väritilan K 100 % mustaa. Tämä musta koostuu puhtaasti pelkästä mustasta tulosteväristä, eikä värien päällettäisyydestä tällöin tarvitse huolehtia. Jos tekstin taakse kuitenkin halutaan jotain väriä, kuten vaikka sininen tausta, tehdään mustasta K 99 %. Tällöin musta väri rasteroituu jättäen värittömän pinnan tekstin alle, eikä alla oleva sininen kuulla mustan tekstin läpi. Suurin sallittu painovärien yhteenlaskettu määrä on 220 %. Jos värimäärä ylittää tämän rajan, saattaa lopputulos olla suttainen ja värit voivat levitä sivulta toiselle. RGB-väriavaruudessa toteutettu ilmoitus saattaa helposti ylittää 300 % yhteenlasketulla värimäärällään, mikä tietää harmia niin asiakkaan ilmoituksen kuin koko lehden painon kannalta.